Kategorier
Spaning

Hur mycket tarvas e?

Läste just om en författare som skrivit en roman helt utan bokstaven e. Ett spännande grepp som tvingar en till kreativa lösningar. Det måste provas. Vid ett snabbt tankeexperiment insåg jag att bestämd form blir extremt svårt, det kommer att bli luddigt. Låt mig berätta om vad som händer idag.

Någon stunds varm panna på valp stör distanskontorist om något nödgas. Två viljor i svår samklang. Stäng av ljud! Sänk din volym! När att-göra-listor prickats av ska övriga valpar införlivas. Må alla förbli friska! Badtur till havsbad bland sjuhundra andra misstänks för smittan. Coronavirus finns ånyo här och där, måhända nu just här. Nog kan pappa också känna något i kropp och själ. Därför blir alla onsdagsgöromål minimalistiska. Pizza? Ja, tack. Sova klockan åtta? Ja, tack. All kraft går åt till hämtning av barn och pizza. Om pappa orkar, kan någon stund offras till förmån för norra Londons kanonlag, som ikväll tar sig an andalusiskt motstånd i mästarnas liga.

Så var det med det. Det var ganska spännande. Presens, förutom själva ordet presens, tycks vara en underlättande faktor. Nu hade jag inget annat att skriva, men man får väl ta sig an sådana här utmaningar för lite guldkant i vardagen. Tanken att utesluta a lockar lite, men det måste väl ändå bli omöjligt?

Uppdatering någon dag senare: Gudförbannat, hittade trots allt två e i texten, alldeles på första raden.

Kategorier
Personligt

Eskapism eller nostalgi

Hamsterhjulet snurrar och snurrar och snurrar och snurrar. Jaget är diffust.

Mitt nuvarande arbete fram till ett år sedan och sex år innan det har gett lite spänning och äventyr, lite hållplatser av avvikelse. Så är det inte längre. Nu är det inkorporerat i hjulet som snurrar och snurrar och snurrar, och ingenstans kommer man.

Även om det var skarpt arbete som gällde var det samtidigt en stunds verklighetsflykt, där jaget fick finnas och formas vidare. Det var fint och varmt och nu är det som att allt det där istället är en del av den fina och varma nostalgin som man alltid kan låta sig omsvepas av.

Något behöver man sett till läget i vår värld.

Kategorier
Personligt

Fuck cancer, igen

Cancer är en rövhatt. Inte som ryssar som medvetet terrorbombar en livsmedelsaffär och café och dödar 50 personer varav ett sexårigt barn i en by utanför Kharkiv. Ryssland, ett förjävligt land av för många högst motbjudande intentionella rövhattar. Cancer är en mer slumpmässig rövhatt. Visst går det att styra slumpen marginellt i någon riktning, livsstilen har viss betydelse, men till syvende och sist tycks slumpen i genpoolen avgöra det mesta.

Mina fina bekanta har en superfin tioårig son som bland att spelar boll i samma lag som min pojk. Tioåringen får huvudvärk som håller i sig en vecka innan den bli outhärdlig, varpå de åker in, varpå de nästan omedelbart sätts i helikopter till Umeå, varifrån de ganska snart skjutsas vidare till Karolinska. Hjärntumör. På en superfin tioåring. Så brutalt plötsligt, så ödesmättat. Varför just han?

Det här är inget nytt och artiklar och TV-reportage har varit gripande, men när det nu kommer så här nära är det svårt att värja sig. Gossen kommer att kämpa, men gudförbannat vilken mardröm för alla de nära, när skiten äter upp oss som står några meter bort.

Så fuck cancer, lös den jävla gåtan någon gång, åtminstone för barnens skull. Och kämpa Harry.

Kategorier
Personligt

2023: Räntehöjning och terrorbombning

2023 förnekar sig inte, utan fortsätter uselt. Jag ger tredje gnällinlägget på rad (kan vara fler, jag minns inte).

Räntan fortsätter upp. Tidningarna försöker rapportera om att matpriserna sjunker, men sammantaget har inflationstakten kanske mattats av något, men är fortsatt hög. Kronan är svag, Euro är dyrt. Sjukt trist, så pass att man måste undvika makkaraherkku på Aavasaksan Grilli. Det värsta är att lågkonjunkturen inte riktigt tar fart, utan förmodligen har vi det sämsta en bra bit framför oss fortfarande. Personligen är det ingen kris, men det är irriterande och deppigt.

Kriget fortsätter också. Just idag rapporteras ärkesvinet Putin ha terrorbombat det civila Ukraina mer än på länge, lyckligtvis är han och hans verksamhet genomrutten, så det blir svaga resultat, men alla resultat är åt helvete förjävliga. Det är kört för honom och hans regim, men det hjälps inte. Otaliga fler ryssar ska offras, ukrainare kommer att falla och civila kommer att mördas. För ingenting. För en mans princip att låtsas som att han är stark, fastän han även fortsättningsvis är den fattiga kusinen från landet. Det är så meningslöst. Personligen är jag långt från det där, men det är irriterande och deppigt.

Dessutom: en tid av tandvärk, bristande motivation i arbetet, bekantas son sägs ha utvecklat en tumör i huvudet, fotbollsresan blev uppskjuten, barn som tjatar och äter inget vettigt, ja, vad fan.

Får hoppas på en vändning, en ljusglimt, med en trendbrytande höstsemester till veckan.

Kategorier
Personligt Spaning

Mot mörkret

Ibland har det varit kul att återgå i arbete efter semestern. Just nu är det inte det. Då blir det motigt i mörkrets begynnelse, vilket ju förvisso framgick redan av föregående post. Det är sista allsången i ett tragiskt mörker (där egentligen bara rockkonserter får äga rum), det är de första förkylningarna när folk börjar träffas igen, det är insikten att hoppet om liv, som brukar inträffa mot slutet av april, är plågsamt avlägsen. Idag är första dagen på ungefär en säkert en och en halv månad som jag inte har shorts på mig.

Det finns en extra inlagd semester i slutet av september, den kommer att bli fantastisk. Oktober, när det blir friskt, men inte för jävligt kallt eller helt mörkt, är också en acceptabel tid. Julhelgerna som en liten ljuspunkt är inte att förakta.

Ändå känns det lite extra dystert.

Och Kent gör inte skivor längre för att ge dessa känslor skönhet.

Om man överlever 30 år till av det här livet, så blir det absolut garanterat att göra vadsomhelst för att spendera vintern på något annat ställe än mörka Norden.

Men det är klart, som jag nog också resonerat i, det kanske inte är så farligt om man får sitta inne och se på en rad bra filmer om det är förfärligt snöoväder.

Summa summarum, oavsett vad blir det bättre om ca 30 år.

Som vanligt.

Mer hoppfullt så klart än för sverigevänner och annat löst folk som tänker att det var bättre 30 år sedan.

Kategorier
Personligt

Sommarens lata dagar är snart över

Det börjar vara dags att lägga sommaren till handlingarna. Det börjar gå mot mörkt en stund om natten. En älgko med kalv stirrandes vid vägen. Ska de överleva hösten?

Förut var juli en riktig favoritmånad, planlös i kortbyxor, tror jag att jag beskrivit det som. Men jag vet inte längre, det är nog den blomstrande ljusa juni som är bäst och jag noterar här att om det blir semester nästa år ska jag nog sikta på en tidig en.

Men juli har varit bra, många härliga turer med barnen och bortsett från regnveckan har vädret varit hyfsat. Det har blivit sedvanligt många dagar i poolen. Men det är ännu svårt att försöka vara den fastighetsägare man vill och hinna med projekten, det kanske kan bli bättre sen. Det är det vanliga, ännu måste man tjata om tandborstning, lägga upp aktiviteter för annars blir det bara spel och Youtube, man måste laga maten och städa upp, och så vill man ju vila lite. Stora delar av augusti fortsätter ruljansen, men därutöver ska man också börja arbeta. Jag är inte peppad, det skulle behövas en förändring på något plan.

Känns som att jag skrev det här ifjol också. Och året innan det. Och så vidare.

Kategorier
Kultur

Fuck cancer!

I de senaste veckorna har TV-serien Fejkpatient (TV4/CMORE) avverkats. En märkvärdig upplevelse, faktiskt, då den ger ett finfint porträtt av det gamla Umeå som jag minns det. Idealistiska studenter, spoken word, värme och kärlek. Huvudpersonen rullar runt vid ett gammalt bockstyre, helt perfekt. Men samtidigt sjukt deppigt med allt, då cancern till väsentlig del har en huvudroll.

Bara som refensram får man lägga till att när jag var yngre blev Umeå 100 00 invånare, och nu är man i allmänhet över 130 000, en enorm ökning av folk och när jag är hemma och sänker en bägare träffar jag nästan aldrig någon jag känner, utom när det är på hockey.

Kategorier
Kultur

Finska TV-cirklar sluts

Jag tänkte väl, och så var det, att jag hade skrivit här om mina forntida finska populärkulturella referenser. Det jag kan om finsk populärkultur är centrerat till, typ, 1986-1995. (Well, läs mer här!)

En av barndomens favorithumorserier i Finland var Pulttibois, där Pirkka-Pekka Petelius och Aake Kalliala tramsade fullt ut. Idag kan man på Youtube återse rejält politiskt inkorrekta klipp som driver med samer och zigenare, det var rejält blackface-trams, men också en del finess som man knappast förstod som liten parvel. Eftersom tiden därefter är ett svart hål i finsk kulturkunskap var det spännande att nu se den finska serien Poromafia (Reindeer Mafia), där nämnde Kalliala spelar en brysk patriark i de finska lappmarken. Han gör det fantastiskt!

Serien är rejält karikatyrisk och det är en del svart humor i gestaltningen av både entreprenörer, poliser och MC-skotergäng i gränslandet Finland-Norge-Sverige på Nordkalotten.

Slutet öppnar för säsong 2?

Strax därpå gled jag över till att se ännu en finsk inspel till Nordic/Scandinavian Noir, Kommisarie Hautalehto. Vilket härligt persongalleri, trots helt schemaenlig scandi noir med poliser, konferensrumsdragningar, plötsliga aha-upplevelser, och så vidare, så har den en charmant ton, som gör att man måste trycka skiten på näranog en kväll. Antti Reini som gestaltade “vår” massmördare i Västerbotten, Juha Valjakkala, i Jan Troells Il Capitano är för övrigt med i både Poromafia och Hautalehto nu, till skillnad från förr då, spelandes sköna men lite olika snubbar i femtioårsåldern. Det här hade Finland inte i sig 1989, det var inte bättre förr och ändå får polischefen (som Hautalehto vikarierar för under “sjukskrivningen”) vara en suput och supa i arkivskåpet med svaga ambitioner att dölja misären, men samtidigt fortfarande vara en klart duglig chef. Det är finskt!

Därutöver har jag sett senare avsnitt av Sorjonen som jag inte hade sett tidigare och även där har jag känt värme inför karaktärerna, trots att Sorjonens krimcase nästan uteslutande är isande makabra.

Är det det finska som gör det eller har det hittat en ton i Finland som vi inte bryr oss om i Sverige? Jämför med Beck, där Beck är Beck, men där man också på senare tid försökt förnya med otaliga nya huvudkaraktärer, den ena ointressantare än den andra, med något enstaka undantag.

Kategorier
Spaning

Feta finska missar

Fettisdagen heter laskiainen på finska. Därmed var det heller inte tal om annat när en och annan laskiaispulla, semla, inmundigades i den sverigefinska familjen på 1980-talet. Jag minns inte exakt när, men minns ändå, den omvälvande känslan av att inse att det heter fet-tisdag och inte fettis-dag. Inte för att det senare verkade vettigt alls, men hallå, det gjorde inte laskiainen heller. Läser nu på Wikipedia att det finns en handfull teorier vart det finska namnet kommer ifrån. Spontant ser man ordsläktskap till någon sorts nedgång och det spekuleras i om det kan vara fråga att om gå ned i fasta. Mer specifikt kan det också handla om att avstå kött, från romanska carne lasciare (lämna köttet) eller att laski egentligen är besläktat med fläsk, så som i att det nu var dags att överge det.

På ren association kommer jag nu också ihåg besvikelsen över insikten att TV-kocken hette Jan Boris-Möller och inte Jan-Boris Möller. Jan-Boris, det hade varit ett namn. Och det var ett namn, tills drömmen krossades.

Det finns garanterat fler feta finska missar, men jag kommer inte ihåg just nu. Ja, i årskurs fem och sex var jag en extremt produktiv författare av egna berättelser, som vi ibland fick skriva på svensklektionerna med Stig. Jag har en god känsla av att jag senare upptäckte några grova bommar i dessa skrivhäften. Jag skrev så satans mycket och för det mesta rätt bra, så Stig orkade nog varken läsa allt och därmed heller inte rätta felen.

Kategorier
Data/IT

Jannes blogg 2023

Haha, det här är väl egentligen ingen blogg. Det här är mer en sida där någon enstaka anteckning antecknas när andan faller på.

Men jag råkade hamna i en bläddring i gamla inlägg, där jag i begynnelsen följde hur den här sidans position mot andra jannars bloggar utvecklade sig vid Google-sökning på “Jannes blogg”. Vad jag kan se nådde denna blogg platsen som fjärde Jannes blogg. Konstaterar att utan inlägg och kanske främst utan navelskådarinlägg om just Jannes blogg, så har denna blogg dalat till åttonde plats, trots att det förmodligen är mer ovanligt nuförtiden att överhuvudtaget kalla något för Jannes blogg. Återstår att se om detta specifika inlägg om Jannes blogg kan förbättra positionen!

Lite tråkigt att det inte finns mer innehåll på dessa drygt 14 år, men vissa roliga förändringar kan skönjas:

Twitter är på gång

Automatincheckning, men manuell bagageinlämning

Politikförskjutning från 2010 till 2014 via 2017 x2 till 2018